Diabetesliiton ja Novo Nordisk Farman yhteinen selvitys paljastaa merkittäviä eroja tyypin 2 diabeteksen hoidon järjestämisessä hyvinvointialueiden välillä. Terveydenhuollon ammattilaisille tehdyn kyselyn mukaan myös hoidon seurantaan tulisi kiinnittää huomiota nykyistä enemmän.
Tyypin 2 diabeteksen hoitoon pääsy vaihtelee Suomessa alueellisesti. Esimerkiksi Keski-Uudenmaan alueella kaikki vastaajat arvioivat hoitoon pääsyn toteutuvan huonosti tai melko huonosti, kun taas Etelä-Karjalassa kaikki vastaajat kokivat sen toteutuvan hyvin tai melko hyvin. Tieto käy ilmi terveydenhuollon ammattilaisille tehdystä kyselystä, johon vastasi yhteensä 337 terveydenhuollon ammattilaista kaikilta hyvinvointialueilta.
Tyypin 2 diabeteksen Käypä hoito -suosituksen (1) mukaan hoitoa tulee seurata lääkärin tai diabeteksen hoitoon perehtyneen hoitajan vastaanotolla pääsääntöisesti kerran vuodessa. Vastaajista 40 % arvioi, että hoidon seuranta toteutuu huonosti tai melko huonosti. Lisäksi lähes puolet heistä koki, että lisäsairauden riskissä olevia potilaita tunnistetaan heikosti. Lisäsairausriski vaikuttaa merkittävästi potilaan ennusteeseen ja siten myös seurannan tarpeeseen.
Tyypin 2 diabetesta sairastavan henkilön kustannukset terveydenhuollossa ovat keskimäärin 3 235 euroa vuodessa ilman lisäsairauksia, mutta lisäsairauksien ilmaantuminen nostaa kustannukset jopa 2,8–4,7-kertaisiksi (2). Tyypin 2 diabetesta sairastavan potilasryhmän hoitoon panostamisella on suoraan mahdollista vaikuttaa tulevaisuuden kustannusrakenteeseen. Potilasjoukon hoitotasapainoa voidaan seurata ja kehittää THL:n Diabetesrekisterin avulla. Varmistamalla hoitoon pääsy ja hoidon seuranta eri toimijoiden välisellä yhteistyöllä on mahdollista parantaa hoitotuloksia ja näin vähentää kalliiden lisäsairauksien ilmaantuvuutta.
Tutustu koko artikkeliin (salasana novo25): https://view.taiqa.com/novonordiskmedical/miten-sujuu-tyypin-2-diabeteksen-hoito-hyvinvointialueilla-fi24di00181#/page=1
(1) Tyypin 2 diabetes. Käypä hoito -suositus (viitattu 28.1.2025). Saatavilla: www.kaypahoito.fi
(2) Kurkela O, Raitanen J, Tuovinen M, ym. Lisäsairaudet voivat moninkertaistaa tyypin 2 diabetespotilaan terveydenhuollon kustannukset. Suom Lääkäril 2022;77:e32697 www.laakarilehti.fi/e32697.
Suvi Vaaraniemi-Junnila
Lääketieteellinen asiantuntija
Novo Nordisk Farma Oy
SUVN@novonordisk.com